AU.ORG.UA
AU.ORG.UA
Назад на головну сторінку

ХАССП ЦЕ ЩО

Ця стаття для того, хто вперше почув слово «ХАССП». До речі це слово пишеться латиницею HACCP, але вимовляти треба ХАССП.

HACCP це система безпеки харчових продуктів. Грубо кажучи, це набір алгоритмів, створений саме під ваше підприємство, щоб ви могли забезпечити випуск безпечної продукції.

Головне питання - а навіщо взагалі потрібно впроваджувати HACCP. Відповідь - щоб не платити штраф, який накладе Держпродспожівслужба, розмір його просто астрономічний.

Постійно діючі процедури HACCP повинні бути розроблені на всіх харчових підприємствах, включаючи магазини, склади і кафе.

У перекладі HACCP означає - «Аналіз ризиків і критичні точки контролю». У будь-якому технологічному процесі є такі місця (точки) в яких недотримання встановлених параметрів може призвести до харчового отруєння.

Наприклад, є така контрольна точка - теплова обробка котлет в духовій шафі. Є встановлені параметри, це час теплової обробки і температура. В системі HACCP може бути розписано, що робити якщо параметр «температура» знизиться нижче встановленої межі. Потрібно провести корекцію технологічного процесу. Наприклад, збільшити час теплової обробки.

Однак ніякі критичні точки не можуть гарантувати випуск безпечного продукту якщо на підприємстві брудно і бігають щури, а співробітники не проходять медогляди. Тому до системи HACCP додалися ще програми попередніх умов, які повинні забезпечити дотримання загальних гігієнічних вимог.

Програми попередніх умов це теж система (набір алгоритмів). Щоб перевірити проходження медоглядів звичайний інспектор перевірить медичні книжки працівників, але аудитору HACCP цього буде недостатньо. У вас має бути розписано: хто контролює медичні книжки, як часто, і що робити, якщо виявлено порушення.

Перевірка підприємств буває двох видів - це звичайне інспектування та аудит HACCP. І в тому і в іншому випадку від вас вимагатимуть наявності системи HACCP.

В акті інспектування питання поставлене конкретно - система розроблена? Так чи ні.

Якщо під час інспектування у вас на підприємстві буде розроблена хоч якась система HACCP, навіть з помилками, нехай ви несвоєчасно проводите встановлені процедури, але якщо відображені всі пункти нормативного документа (Розділ ІІІ наказу Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590) - інспектор все одно в акті зробить позначку ТАК.

Зате під час аудиту систему HACCP розглядатимуть "під мікроскопом".

Треба сказати, що аудит в порівнянні з інспекцією проводиться набагато рідше. Тому ваша задача - зробити так щоб система HACCP хоча б відповідала вимогам інспектування.

Можна розробити HACCP в класичному варіанті на паперових носіях. Але це кілька десятків кілограм паперу (журнали, протоколи, інструкції) і цілий штат співробітників, щоб робити відповідні записи. Порахуйте самі, 13 основних програм попередніх умов і кожна з яких ще містить від п'яти до десяти підпрограм. І кожну підпрограму потрібно вести в паперовому вигляді. І це ще без урахування контрольних точок і попередніх досліджень по створенню системи.

Завантаживши комп'ютерну програму HACCP-TRADING, ви зможете за одну добу відповідати вимогам інспектування. Просто відповідайте на питання програми, і вона сама себе налаштує.

Щоб відповідати вимогам аудиту, потрібно самому провести більш глибокі настройки, але це, напевно, в кілька тисяч разів легше, ніж списати 10-20 кг паперу.

Крім комп'ютерної програми HACCP-TRADING, інспектор вимагатиме від Вас наявність наказу про створення групи ХАССП. Зразок наказу можна завантажити на головній сторінці.

Тепер давайте розглянемо практичну ситуацію. Наприклад, при інспектуванні у вас було виявлено всього одне порушення - не розроблена система HACCP. Винесено припис усунути цю невідповідність у встановлений термін. І ось цей термін наступив. Інспекторам потрібно перевірити виконання приписи і зняти його з контролю.

Перевірка приписи може бути двох типів:
- з виходом на об'єкт і проведенням повторного інспектування;
- без виходу на об'єкт, на підставі вивчення наданих письмових доказів.


Письмовим доказом буде копія наказу про створення групи HACCP та довідка про розробку системи ХАССП яку згенерує програма HACCP-TRADING (в головному меню програми треба клікнути на посилання «Інспекторам»). І якщо у вас не було інших порушень крім відсутності доказів розробки системи HACCP, припис повинні зняти з контролю.

         
         
   
КОПІЯ

 

КОМП’ЮТЕРНА ПРОГРАМА HACCP-TRADING

ДОВІДКА

щодо розроблення постійно діючих процедур заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках

Довідка створена комп’ютерною програмою HACCP-TRADING і підтверджує розроблення оператором ринку системи HACCP.
Свідоцтво про реєстрацію авторського права від 13.05.2017 № 71867, офіційний сайт
https://au.org.ua/


Оператор ринку: ФО-П Шевченко О.І.
Прізвище Ім'я По батькові керівника: Шевченко Олександр Іванович.
Юридична адреса: Київська обл., м. Київ, вул Дніпровська 67 кв. 36

Адреса об'єкту:
Область: Київська
Населений пункт: Киів
Район: Дніпровський
Вулиця: Дніпровська
Номер будинку: 73

ЄДРПОУ або ідентифікаційний код: 675309858639
Тип об'єкта: магазин

Згідно з розділом ІІІ Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджених наказом Мінагрополітики 01.10.2012 № 590 :

Визначено сфер застосування системи НАССР - 1
Складено повних описів груп харчових продуктів - 2
Складено блок схем - 4
Проведений аналіз небезпечних факторів - так
Визначено KKТ - 1
Проведено встановлення критичних меж для ККТ – так
Розроблені процедури моніторингів – так
Розроблені коригувальні дії – так
Розроблені процедури верифікації (перевірки) – так
Забезпечене ведення протоколів, записів в електронній формі – так
Складений план HACCP – так

Розроблено програм передумов - 13
Розроблено програм додаткових заходів - 2
Розроблено програм протоколювання подій - 16

Персонал, який здійснює моніторинг:

- Петров В.Г., продавец, зареєстрований в системі 21.06.2020 12:11:09

- Шамов Н.Ю., продавец, зареєстрований в системі 21.06.2020 12:11:09

Відповідно до п. 3.26.5. Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджених наказом Мінагрополітики 01.10.2012 № 590 ведення протоколів, записів здійснюється в електронній формі.




Дата і час створення довідки: 21.06.2020 12:16:29

 

Згідно з оригіналом

 

 

________________________________
Посада керівника оператору ринку
  _____________________________
Підпис, ПІБ
МП

 

 

   

Назад на головну сторінку

 

БЕСПЛАТНАЯ ПСИХОЛОГИЧЕСКАЯ ПОМОЩЬ ОНЛАЙН