Тема №3

Впровадити ХАССП швидко, дешево і без зайвих зусиль можна за допомогою комп'ютерної програми HACCP-TRADING, яку можна завантажити на сайті https://au.org.ua/

Документ який регламентує порядок розробки системи ХАССП

Єдиним документом який регламентує порядок розробки системи ХАССП в Україні є Наказ МІНІСТЕРСТВА аграрної ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ № 590 від 01.10.2012.

Згідно цього документа система НАССР складається з двох частин:

Перша частина це програми передумов, які повинні забезпечити дотримання загальних гігієнічних вимог.

Друга частина це власне і є система НАССР в її класичному розумінні, де встановлені контрольні точки і складено план НАССР.

У другому розділі наказу № 590 описується 13 програм передумов, які ви повинні запровадити і задокументувати.

Програми-передумови є обов'язковими та призначені для ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами и повинні буті розроблені, задокументовані и повністю впроваджені операторами ринку перед застосуванням системи НАССР. Сфера застосування програм-передумов винна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.

Кожна програма містить в собі кілька підпунктів. Всі ці підпункти відображені в акті, який складається за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. Форма акта затверджена Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 08 серпня 2019 року № 446.

Чи потрібно вам використовувати всі зазначені підпункти програми, вирішувати вам. Згідно п. 2.3 наказу № 590 оператори ринку мають запровадити програми-передумови з урахуванням асортименту харчових продуктів, технологічних процесів та специфіки окремої потужності. Це означає, що деякі підпункти програми ви можете, не використовувати. Однак надавати конкретні рекомендації з цього питання не будемо. Тому що, у даному випадку все залежить від суб'єктивної думки інспектора, який буде проводити у вас аудит.

Як оформляти документи програм передумов. Законодавством не визначено за якими формами повинна заповняться ця документація. Тому допускається ведення документації в довільній формі. Давайте умовно розділимо документацію за програмами на базову і оперативну. Базова документація - це опис самої програми, який складенений відповідно до розділу два наказу № 590.

В описі повинно бути зазначено назву програми і визначено як ця програма здійснюється. Хто, коли, цю програму виконує, і хто коли контролює її виконання. Опис програми може бути коротким але він повинен бути конкретним. Не обов'язково вказувати прізвище, ім'я по батькові працівника, який відповідає за виконання тієї чи іншої програми, досить вказати його посаду.

 

Більшість операторів ринку оформляють програму в такий спосіб.

Їх програми-передумови містять:

- назву, посилання на нормативні акти;

- відомості про відповідальних осіб (хто проводить заходи та хто контролює);

- конкретні заходи (опис процесу); - періодичність проведення заходів;

- іншу інформацію за необхідністю.

 

Однак коли мова йде про потужності з обмеженими ресурсами, такими як їдальня або магазин, документацію необхідно максимально спрощувати. Особливо це стосується оперативної документації. Ми пропонуємо використовувати готові чек листи. Наприклад, особа яка відповідає за проведення прибирання в їдальні ставить свій підпис під готовим протоколом, що їм оглянуті всі приміщення їдальні і порушень в проведенні прибирання не виявлено.

Ще легше вести оперативну документацію за допомогою комп'ютерної програми HACCP-TRADING.

Якщо ви вели якісь виробничі журнали і вони відображають виконання вами програм - передумов то ці журнали можуть бути інтегровані в загальну систему ХАССП.

Для тих, хто не знає, пояснюю, що така оперативна документація не залежно від форми, журнал це або чек лист, називається протоколом ХАССП. Якщо ви хочете вести систему ХАССП в паперовому варіанті, то вам необхідно на кожну програму завести окрему папку-бокс для файлів. Тобто у вас повинно бути 13 таких папок.

При використанні комп'ютерної програми HACCP-TRADING ні чого заводити не треба. Вся базова і оперативна документація буде зберігатися у вас в електронному вигляді на комп'ютері.

І ось ми створили 13 програм передумов. Запустили їх в роботу. Тепер переходимо до створення самої системи ХАССП в її класичному вигляді, в якій є критичні контрольні точки.

Нам часто ставлять запитання - а чи може бути система ХАССП без критичних контрольних точок. Так, може. Згідно п. 4.7 наказу № 590 якщо програми-передумови (незалежно від того, впроваджені вони з використанням настанов з належної практики виробництва чи без них) дають змогу контролювати небезпечні фактори у харчових продуктах і зобов’язання операторів ринку щодо випуску (реалізації) безпечних харчових продуктів виконуються, то допускається не здійснювати розробку, впровадження та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи НАССР.

Однак ви повинні бути готові довести це інспектору. Особисто ми рекомендуємо, використовувати хоча б одну контрольну точку. Тоді під час проведення аудиту до вас не буде зайвих питань.

Обов'язково подивіться додатковий матеріал клікнувши значок у верхній частині сторінки